1.Co można mu dawać:
2.Przysmaki i łakocie.
Podawaj smakołyki-szybciej oswoisz chomika
Chomiki karmione zbyt dużą ilością przysmaków będą otyłe i podupadną na zdrowiu. Smakołyki powinny być podawane okazjonalnie i nie mogą być stałą częścią diety zwierzątka. Zdrowe przysmaki, jak rodzynki i orzeszki ziemne, są również atrakcyjne, co słodycze kupione w sklepie zoologicznym. Specjalnie można podawać dwa razy w tygodniu pokarm wysokobiałkowy. Karmienie z ręki pomaga chomikom kojarzyć właściciela z przyjemnościami. Należy pamiętać, że wzrok chomika jest bardzo słaby, więc przyjmując pokarm, może nieumyślnie ugryźć właściciela w palec.
Kolby zbożowe to źródło ćwiczeń i przysmaków
Dostępne w sklepach kolby zbożowe dla gryzoni można powiesić w klatkach. Twój ulubieniec będzie miał okazję wdrapywać się na wiszący przysmak, odgryzać pyszne kawałki i jednocześnie ścierać zęby. Inne dostępne w sklepach chomicze przysmaki (np. dropsy) powinny być podawane sporadycznie. Zbyt wiele słodyczy wpłynie negatywnie na wagę ulubieńca. Chomik nie powinien spożywać słodkich lub słonych przekąsek produkowanych dla człowieka (chrupki, czekolada, ciastka).
Witaminy i suplementy
W sklepach zoologicznych znajdziemy duży wybór preparatów witaminowych i mineralnych przeznaczonych dla niewielkich gryzoni. Chomik, którego dieta jest zrównoważona, nie potrzebuje dodatkowych witamin. Zaleca się kupno kostki mineralnej, która wzbogaci dietę i pomoże utrzymać odpowiednią długość zębów.
Dobre dla zębów
Chomiki odczuwają ciągle potrzebę przygryzania (domek, miseczka). Aby ją zaspokoić, możemy raz w tygodniu podać mu ciasto dla psów. Inny pokarm umożliwiający chomikom gryzienie to wyschnięte kawałki chleba (pszenny, razowy).
Drewniane zabawki to nie tylko rozrywka! Kawałki drewna umożliwiają ścieranie stale rosnących zębów. Gryzaki, które są dostępne w sklepach zoologicznych, są bezpieczne, jednak z powodzeniem zastąpią je niewielkie gałązki drzew. Najlepiej używać gałązek pochodzących z drzew owocowych, jak jabłoń, śliwa, grusza, głóg. Możemy podawać gałązki wierzby i leszczyny, jednak pamiętajmy, że wiele gatunków drzew jest trujących. Nie można podawać gałązek pochodzących z drzew pryskanych pestycydami i roślin pokrytych pleśnią lub grzybem
3.Dostęp do wody.
Chomiki są zwierzętami pochodzącymi z terenów stepowych i półpustynnych. Dostępność wody jest tam ograniczona i dlatego chomiki potrzebują jej w niewielkich ilościach lub nawet wcale, jeśli dostają odpowiednio dużo pokarmów wilgotnych [jabłko, gruszka]. Należy jednak pamiętać o tym, że zwierzęta mają swoje indywidualne upodobania – jedne piją więcej inne mniej. Zmienia się również zapotrzebowanie na wodę w różnych stanach fizjologicznych. Inne jest w stanie spoczynku, inne w ciąży czy w okresie odchowu młodych. Należy więc umożliwić stały dostęp do wody. Podawanie mleka, choć bogatego w substancję odżywczą, powoduje przeważnie u chomików biegunkę i dlatego nie jest wskazane. Wskazane jest zmienianie chomikom wody co 2-3 dni, gdyż mogą się zatruć wodą, która jak wiemy w plastikowym opakowaniu przy dostępie tlenu zaczyna gnić. Nowoczesne poidełka są zazwyczaj dosyć szczelnie zamykane, a dostęp tlenu jest ograniczony, dlatego wodę w nich można trzymać dłużej niż w miseczce.
Ciekawostka: Chomiki charakteryzują się 40-krotnie większą niż człowiek tolerancją na alkohol (w przeliczeniu na masę ciała). Oczywiście nie oznacza to, że alkohol w jakiejkolwiek postaci należy chomikom podawać. Ta nietypowa cecha powoduje, że są one używane w laboratoriach badawczych przy opracowaniu leków dla ludzi uzależnionych od alkoholu.
Woda w automatycznych pojnikach zakończonych metalową rurką i przyczepianych do ścianek klatki bądź terrarium nie ulega zabrudzeniu. Pojniki uniemożliwiają również rozlanie wody na wyściółkę. Pamiętajmy, by końcówka pojnika była łatwo dostępna dla zwierzątka. Aby zapobiec zmoczeniu pokarmu bądź legowiska, pojnika nie należy umieszczać bezpośrednio nad miseczką z pożywieniem lub gniazdem ulubieńca. Trzeba również pamiętać, by sprawdzać końcówkę pojnika, która często ulega zatkaniu bądź jest zagryziona przez chomika.
4.Kuchnia dla chomika.
1. Smakołyki dla chomika – ciasteczka I
Składniki:• 150g mieszanki 6 zbóż (orkisz, pszenica, żyto, jęczmień, kukurydza, owies)
• 100g pokarm dla ptaków (bez maku i ryżu)
• 50g nasiona traw
• 100g niesłodzone müsli owocowe, lub płatki wielozbożowe
• 100g suszone warzywa (np. chipsy marchwiowe, pasternak, korzeń selera, buraki)
• 50g psie płatki
• 100g mieszanina ziół (np. zielony owies, mniszek lekarski, pokrzywa, różne kwiaty)
• 100g mieszanki płatków z groszku zielonego, chleba świętojańskiego, ryżu, można dodać też parę nasion słonecznika
Jak przyrządzić?
Wszystko musisz starannie wymieszać. Oczywiście przed wsypaniem, przejrzyj całe ziarno, czy nie ma w nim szkodników. Nie zapominaj obmyć lekko roślin pod letnią wodą, starannie oczyść ze wszelkich brudów. Pamiętaj, nie dawaj nagryzionych liści – prawdopodobnie cała roślina jest wtedy chora.
2. Smakołyki dla chomika – ciasteczka II

Składniki:
Poniżej znajdują się zdrowe, a miejmy nadzieję, że też smaczne dla chomika ciasteczka. Mogą one z całą pewnością zastąpić psie chrupki, lub twardy chleb. W tym celu należy użyć karmę dla chomika, lub dowolną mieszankę zbóż oraz jabłko. W zależności od smaków waszego chomika, można do ciastek dodać nieco białka, w postaci pokarmu dla psa. Należy unikać nadmiaru tłuszczu, a więc nie dajmy do ciasteczek zbyt dużej ilości orzechów (parę oczywiście powinno się tam znaleźć). Słonecznik i inne nasiona należy obrać ze skorupek! Oprócz tego należy dodać sporą ilość warzyw i owoców, także ziół i wszystkiego tego, co zdrowe, a nasze chomiczki lubią. Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki należy rozdrobnić (na przykład w maszynce do mielenia mięsa, robotem kuchennym, lub jeśli chcemy mieć w ciasteczkach grubsze kawałki – tłuczkiem do mięsa). Do tej masy dodajemy drobno zmielone jabłko (może być starte na tarce – drobnej). Jabłka należy dodać odpowiednią ilość, aby otrzymana masa była na tyle twarda, że będzie się ją dało formować i nie będzie rozpadała się. Z gotowej masy formujemy małe kuleczki (ok. 4 cm średnicy), które spłaszczamy do grubości około 1 cm. Ważne, żeby były one w miarę jednej wielkości, bo wtedy będą się jednakowo szybko piekły. Następnie gotowe talarki układamy na blasze pokrytej folią aluminiową (lub papierem do pieczenia). Ciasteczka wkładamy do nagrzanego pieca (ustawionego na 175 stopni, lub 150 z termo-obiegiem) i pieczemy przez 10 do 15 minut. Jeśli chcemy, by były twardsze, należy je wysuszyć na powietrzu.
3. Smakołyki dla chomika – ciasteczka III
Kolejny przepis na ciasteczka dla chomika. Aby je wykonać potrzebujemy jedną dużą marchewkę, niepełną garść czarnego bzu, 4 lub 5 pełnych garści płatków owsianych, dwa białka (nie całe jajka, tylko białka!), pół paczki suszonych bananów, lub garść świeżych.
Jak przyrządzić?
Marchewkę kroimy w drobną kostkę (maksymalnie 0,5 cm), banany surowe także. Następnie wszystkie składniki razem mieszamy w misce i rozdrabniamy. Aby uzyskać nierozlatującą się masę, dodajemy odrobinę wody. Całość mieszamy tak długo, aż płatki owsiane nasiąkną i utworzą w miarę jednolite ciasto. Jest ono gotowe, gdy utworzy się nam w rękach jedna gruda, i będzie ono odchodziło od ścianek miski. Następnie nawilżamy ręce i za pomocą dużej łyżki nabieramy ciasto. Formujemy małe kulki, które później rozpłaszczamy (im bardziej płaskie, tym lepiej). Gotowe placuszki układamy na blasze i wkładamy do pieca rozgrzanego na 175 stopni. Pieczemy 25 do 30 minut. Jeśli po tym czasie nie są one całkiem twarde, należy je wysuszyć na powietrzu (gdy są cienkie, wtedy zazwyczaj już z pieca wychodzą twarde jak kamień).
4. Przepis na kolbę w wafelku
Składniki:Mąka, zimna woda, orzechy laskowe, orzechy włoskie, suszone banany, pestki dyni, pestki słonecznika, jęczmień, orzechy ziemne, suszone owoce dzikiej róży, niesolone pistacje, wafle bez cukru. Dodaję, że jeśli nie masz niektórych składników, nie musisz ich mieć. To tylko zależy od tego czy kolba będzie urozmaicona.
Jak przyrządzić?
W misce rozrób w małej ilości zimną wodę z mąką. Trzep to trzepaczką podgrzewając, aż stwardnieje. W tym czasie niech druga osoba pokroi wafel na 4 części. Lekko stwardniałe ciasto obklej wokół patyczka, a potem przyklej do ciasta 4 wafelki. Wafelkową, kwadratową kolbę wstaw do piekarnika w temperaturze 150ºC na pół godziny. W 10 min. przed upływem tego czasu zacznij rozrabiać następną porcję ciasta – tym razem w nieco większej ilości (oczywiście nie zapomnij o ogrzewaniu), a w tym czasie druga osoba niech zacznie rozdrabniać orzechy (wszystkie) i banany. Do ciasta dodawaj kolejno wszystkie składniki. Potem wyjmij kolbę z piekarnika i zacznij oklejać ją ciastem (w tym czasie niech druga osoba zajmie się krojeniem wafli). Potem obłóż kolbę wafelkami i wstaw do piekarnika w temperaturze 180ºC na pół godziny. Po upływie tego czasu wyjmij kolbę z piekarnika. Możesz też przeciągnąć po niej cienkie pasmo miodu w płynie, po czym podaj chomikom.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz